Suomen sääntelyjärjestelmä on ainutlaatuisen hajautettu, sekava, vanhentunut ja epäluottamusta herättävä, emeritusprofessori Pekka Sulkunen kiteyttää. Sääntely ja arviointi voidaan tehdä vain yhteen peliin tai muuhun yksityiskohtaan kerrallaan. Edunsaajien ja monopolin intressit järjestelmä pystyy takaamaan, mutta haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen se ei kykene.
Mikäli valvoja muuttuu yhtiön puolestapuhujaksi, on päässyt tapahtumaan niin kutsuttu sääntelijän kaappaus. Tämä olisi jokseenkin jokaisen yrityksen unelma. Mikäli yritykset itse saisivat valita, ne eivät valitsisi vapaata ja sääntelemätöntä kilpailua, vaan sellaisen sääntelyn, joka on hyvä itselle ja ikävä muille.
Hallintoneuvosto on Veikkauksen kumileimasin ja yksisuuntaisen vaikuttamisen väline. Poliisihallituksen tilanne on ylilyöntien jatkumossa mahdoton. Modernit mainoskampanjat kestävät viikkoja, kun selvityspyynnöt voivat kestää kuukausia ja silloin on jo liian myöhäistä.
Arpajaislain vastaiset markkinointikeinot ovat saaneet jatkua. Niin rahapelaamisen arkipäiväistäminen, pelaamisen glorifioiminen, kielletyt mainoskeinot, lapsiin kohdistuva mainonta kuin pelien kielletty ristiinmyynti. Arpajaishallinto on langettanut Veikkaukselle joitain uhkasakkoja, mutta nämä eivät ole toteutuneet. Yleensä annetaan huomautuksia ja selvityspyyntöjä.
”Järjestelmä näyttäisi olevan tietoisesti luotu sekavaksi, jotta se ei toimisi. Jos toiminta ei olisi niin poliittisesti latautunutta, olisi muiden alojen ja yritysten tapaan tietysti vain yksi valvontaviranomainen, kuten Finanssivalvonta tai Patentti- ja rekisterihallitus PRH”, oikeustieteen professori Jukka Mähönen toteaa.
Suurimpiin epäonnistumisiin kuuluu 80–90-prosenttisesti vuotava rahapelikoneiden alaikäisvalvonta. Veikkaus käyttää onnistumisen mittarina yrityksen tilaamien mielikuvakyselyjen tuloksia todellisen toteutuman sijaan.
“Mikäli kansalainen ilmoittaa alaikäispelaamisesta arpajaishallintoon, kaupalle ei tule seurauksia, vaan poliisi on yhteydessä Veikkaukseen. Tilanteen voisi verrata olevan vastaava, jos kansalainen ilmoittaisi poliisille moottoritiellä merkittävää ylinopeutta ajavasta autosta, poliisi soittaisi auton maahantuojalle ja tämä lähettäisi myyntipäällikön tapaamaan autokauppiasta. Seuraus on, että suomalaiset 15–16-vuotiaat nuoret pelaavat raha-automaattipelejä eniten Euroopassa.”
Ote kirjasta